Sanallaştırma günümüzde katlanarak artan iş yükünü yönetmek için kullanılan temel bir teknoloji halini aldı. Özellikle özgür yazılım camiasının yakından takip ettiği Red Hat, kendi sanallaştırma çözümü ile ön plana çıkıyor. KVM tabanlı oVirt projesinin üzerine kurulu olan Red Hat Virtualization, rakiplerini birçok alanda zor duruma sokuyor diyebiliriz. Özellikle oVirt projesinde yer alan topluluk ve Red Hat tarafındaki kurumsal destek bir araya geldiğinde kritik iş yüklerini güvenle yönetebilir hale getiriyor.
2009 yılında çıkışını gerçekleştiren Red Hat Virtualization(eski adıyla Red Hat Enterprise Virtualization) açıkçası ilk versiyonlarıyla ön plana çıkan bir ürün değildi. 2016’dan sonra 3.x serisiyle birlikte proje ivme kazandı ve imajını yenileyerek rekabetçi bir duruma geldi. Yazı yazılırken güncel olan 4.4 versiyonuyla beraber RHEL 8’in gücünü arkasına alıyor. Ürünün öne çıkan taraflarını ve rakiplerinden farklarını yakından inceleyelim.

Açık Kaynak
Ürünün kaynak koduna GitHub üzerinden erişim sağlayabilir, toplulukta iletişime geçebilir, kodun geliştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bu sayede karşılaştığınız hataları hızlıca çözebilir, performans iyileştirmelerini yakından takip edebilir ve görmek istediğiniz özellikleri topluluk ile paylaşabilirsiniz. Bir sıkıntıyla karşılaştığınızda veya arka planını merak ettiğinizde kaynak kodu inceleyerek gerekli düzenlemeleri yapma şansına sahipsiniz.
Kolay Kurulum
Ansible ile birlikle kısa süre içerisinde onlarca fiziksel cihazınıza Red Hat Virtualization kurabilir ve sanal makinelerinizi kullanabilirsiniz. Red Hat Virtualization Manager’ı otomatik olarak kurduğunuz ilk fiziksel cihazda ayağa kaldırıp yeni makineler eklendikçe Red Hat Virtualization Manager’a yüksek erişilebilirlik kazandırabilirsiniz.
Kolay Entegrasyon ve Performans
KVM üzerinde çalıştığı için KVM destekleyen ürünlerin neredeyse tamamıyla uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Red Hat Virtualization Linux ve Windows sanal makinelerini destekliyor fakat özellikle Linux çekirdeğindeki performansı oldukça güçlü. Bunun ana sebebi fiziksel makinelerimizin RHEL 8 üzerinde çalışması ve KVM desteği.
Ekosistem desteği
Ekosistem aslında sanallaştırma tarafında size lazım olan birçok sorunu çözüyor. Otomasyona ihtiyacınız varsa Ansible, containerlarınızı düzene sokmak istiyorsanız OpenShift, gözetleme istiyorsanız Grafana gibi birçok ürüne yönelebiliyorsunuz. Burada verilen örneklerin dışında çıkabilir, kendinize has çözüm kümenizi oluşturabilirsiniz. Ansible ve Grafana gibi çözümler önden tanımlı oldukları için genellikle tercih sebebi oluyorlar.
Fiyatlandırma
Red Hat Virtualization ürününü kullanmak için herhangi bir lisans satın almanız gerekmemektedir. Red Hat ürünlerinde lisans değil, abonelik satılmaktadır. Ürünü kullandığınız için değil, yardım aldığınız için ücret ödersiniz. Rakipleriyle arasındaki en büyük farkın fiyatlandırma olduğunu söyleyebiliriz zira lisans maliyeti kurumlara ciddi bir yük getirmekte ve destek için ayrıca bir bütçe ayırmak zorundalar. Red Hat’i tercih etmeniz durumunda sanallaştırma işini emin ellere bırakıp farklı projelere kaynak ayırabilirsiniz.

Sanallaştırma altyapınızı Red Hat Virtualization’a taşıma kısmında da birçok destek mevcut. Makinelerinizi kolaylıkla yeni sanallaştırma altyapınıza taşımanız mümkün. Bunu ister yüklü gelen yazılımlar aracılığıyla, isterseniz de CloudForms ürünüyle yapabilirsiniz. Depolama, ağ ve sanal makinenin geçişini tamamladıktan sonra yeni ortamınızda hemen test edebilirsiniz. Otomatik olarak yürütülen bu süreç için elle müdahale gerekmemektedir.
Ürün detayları hakkında resmi siteyi ziyaret edebilir veya info@solus.com.tr adresi üzerinden teknik ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.